Produktet ble lagt i handlekurven
0

IWC Perpetual Calendar

22 februar, 2022

IWC Portuguiser Perpetual Calendar er et horologisk ikon. En mekanisk perpetual calendar, eller evighetskalender på norsk, er en av de mest kompliserte funksjonene et urmerke kan produsere. En ordinær datofunksjon teller til 31, noe som innebærer at den behøver manuell korrigering 5 ganger i året, altså hver måned som ikke har 31 dager. En annual calendar holder kontroll på alle årets dager, bortsett fra februar hvor den vil telle til 30 og må stilles to dager frem. En perpetual calendar tar imidlertid hensyn til både februar og skuddår og trenger derfor ikke justering før i februar 2100, som er et utjevningsår (skuddår som ikke er skuddår). Dette innebærer at den vil vise riktig dag og dato alle dager så lenge de fleste av oss kommer til å leve.

De aller fleste evighetskalendre justeres med små skjulte knapper rundt kassen. Da IWC introduserte sin egen perpetual calendar revolusjonerte de bransjen. Deres stjerneurmaker Kurt Klaus, ønsket å finne en måte å forenkle justeringen på. Han hadde tidligere jobbet under urmakerlegenden Albert Pellaton og ønsket å ta IWC et steg videre. Helt fra bunnen av konstruerte han en evighetskalender som kun ble justert gjennom kronen, på nøyaktig samme måte som man stiller en vanlig datofunksjon.

Her kan du se Kurt Klaus fortelle om hvordan det hele startet:

I dagens IWC kolleksjon finner man perpetual calendars i flere modellserier, men den mest ikoniske av dem er Portuguiseren.  Deres siste tilskudd er IW344203 som ble introdusert i 2020.

IW344203 IWC Portuguiser Perpetual Calendar 42 Klokke Otteren Stavanger Norge

 

IW344203 er med sine 42 millimeter i diameter den minste perpetual calendar i dagens IWC kolleksjon. Som alle Portuguisere har den et enkelt og lettleselig design. Et design som så dagens lys allerede i 1939 da den første Portugieser-klokken ble født. Ideen var å produsere et chronometer (svært nøyaktig urverk) med uovertruffen lesbarhet for sjøkapteiner. Den første klokken ble laget på bestilling fra portugisiske sjømenn som trengte et slikt ur. Siden har den beholdt både sitt design og sitt navn.

På klokken kan man tydelig se visere for ukedag, dato og måned i hver sin underskive. Under viseren for ukedag viser klokken årssyklus. På bildet er skuddår markert med en L for leap year. Etterpå teller den 1, 2 og 3 før L kommer tilbake. Klokken går altså i fireårssykluser.

IWCs perpetual calendar modeller er i tillegg utstyrt med en månefase som går riktig i hele 577,5 år. Men det er en annen historie.

For mer informasjon kan vi anbefale Monochromes fine artikkel. Den finner du her

IW344203 IWC Portuguiser Perpetual Calendar 42 Klokke Otteren Stavanger Norge

Otteren er sertifisert av