Produktet ble lagt i handlekurven
0

Omega lanserer Seamaster Diver 300M America’s Cup Chronograph

15 mars, 2021

En maritim tøffing med bemerkelsesverdige detaljer.

Omega og seilsport er ikke like kjent som koblingene mellom Omega og Bond, eller Omega og romfart. Likevel er det snakk om en forbindelse som strekker seg helt tilbake til slutten av 1960-tallet, med introduksjonen av Chronostop Regatta. Modellen var den første dedikerte seilklokken fra Omega, med nedtellingsfunksjon tilpasset startsekvensen i regattaer.

Opp gjennom årene har Omega produsert en rekke ulike seil-orienterte klokker, primært i samarbeid med ulike regattalag, men også som offisiell tidtaker for America’s Cup i 2000 og 2003. I fjor ble det kjent at Omega returnerer til rollen som «Official Timekeeper» for den 36. utgaven av den prestisjetunge regattaen. Konkurransen skal finne sted i Auckland fra den 6. til 15. mars i år, hvor utfordrer Luna Rossa Prada Pirelli møter Emirates Team New Zealand.

Seamaster Diver 300M America’s Cup Chronograph

Begivenheten feires nå med en ny «regatta-klar» spesialmodell. Omega Seamaster Diver 300M America’s Cup Chronograph basert på seneste generasjonen Seamaster Diver 300M, og nærmere bestemt kronograf-utgaven fra 2019. Det betyr blant annet en kasse av rustfritt stål på 44 mm, bezel og urskive av teknisk keramikk, og et egenprodusert «Master Chronometer» kaliber 9900.

Forskjellene er imidlertid langt mer interessante enn likhetene. For anledningen har Omega utstyrt klokken med gummierte røde og blå kronograf-knapper, og en særegen «Chrono Lock» låsfunksjon som skal forhindre ufrivillige knappetrykk i (seil)kampens hete.

Underskiven som vanligvis rommer kronografens telling av minutter og timer er erstattet med en minuttskala med «regatta-nedtelling» og et vindu med en timedisk. Den røde ringen er utført i rød anodisert aluminium, og den matchende viseren er etter sigende inspirert av et båtskrog.

Heller ikke fargene blått, rødt og hvitt tilfeldige, men gjenspeiler de offisielle fargene til America’s Cup. En mer direkte referanse til regattaen er America’s Cup-logoen på den store sekundviserens motvektsside, samt graveringene på baklokket.

Interessante detaljer
For de fleste klokkeentusiaster er seilklokker å regne som kuriosa for spesielt interesserte. Seamaster Diver 300M America’s Cup Chronograph har imidlertid et par særtrekk som kan være av stor interesse for et bredere publikum.

Lenken, som ved første øyekast er en ordinær Seamaster-type, er utstyrt med Omegas nye «Quick Change»-system. Ved hjelp av en knapp på undersiden av endeleddet, kan lenken enkelt fjernes fra kassen. Tilsvarende har den ekstra blå gummiremmen en knapp på undersiden av enden.

           

Vi kontaktet for øvrig Omegas presseansvarlige for regionen, men hun kunne ikke bekrefte om endringen vil finne veien til resten av Seamaster-kolleksjonen.

Førsteinntrykk
Seamaster Diver 300M America’s Cup Chronograph er spennende klokke – men først og fremst en klokke for seilinteresserte. For folk flest er det nok mer naturlig å se i retning av standardutgavene av kronografen – og samtidig spare rundt 30.000 kroner.

Premiumet er imidlertid ikke helt umulig å forklare, for Omega har gjort seg svært flid med modellen. Fargepalett og regatta-funksjoner er kanskje innenfor det man bør forvente, men nyvinninger som «Chrono Lock» og hurtigskift-systemet på lenke og rem er begge positive overraskelser. Spesielt sistnevnte er for øvrig et trekk som ville gjort seg godt i hele Seamaster Diver 300M-kolleksjonen.

Verdt å merke seg er også det faktum at klokken ikke er en nummerert limited edition. Det samme observerte vi med den nest siste lanseringen fra merket, Seamaster Diver 300M «Beijing 2022». I praksis vil nok produksjonstallet være begrenset, og kanskje allerede gitt.

Ved å droppe «limited edition»-betegnelsen imøtekommer Omega på sett og vis kritikken knyttet til hyppige lanseringer av spesialmodeller i begrenset antall. En kritikk mot det som i entusiastmiljøet har blitt oppfattet som dårlige kamuflerte forsøk på å skape en hype – og urealistiske forventninger om status som fremtidig samlerobjekt – som klokkene ikke alltid fortjener.

Fakta og pris
Omega Seamaster Diver 300M America’s Cup Chronograph
210.30.44.51.03.002

Diameter: 44 mm
Remfeste: 21 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Blå, teknisk keramikk
Glass: Safirglass
Vannresistens: 300 meter
Rem / lenke: Lenke i rustfritt stål, blå gummirem

Urverk: Omega kaliber 9900
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, kronograf, regatta-timer
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 60 timer

Tilgjengelighet: Mars 2021
Veiledende pris: 111.600 kroner

Skrevet av Jon Henrik Haraldsen, redaktør for Tidssonen.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse av Tidssonen

Mer info: Omega Seamaster Aemerica’s Cup

Otteren er sertifisert av