Produktet ble lagt i handlekurven
0

Den første klokken

10 september, 2020

Vi merker at interessen for klokker bare øker. Spesielt blant unge! De er ikke bare interessert i de smarte klokkene, men også hva som får ei god og gammel automatisk klokke til å gå som den har gjort i flere hundre år. Derfor har vi satt opp en liten huskeliste, kall det gjerne stalltips, over hva som kan være lurt å tenke på når du skal begi seg ut i urverkets verden.

Jørgen Otteren, klokkeentusiast og innehaver av Otteren Gullsmed & Urmaker.

Alle som samler på klokker har forskjellige utgangspunkt, men fellesnevneren er “den første”. Den første klokken som startet “manien”.
Tenk på hva som er viktig for deg, ikke minst hva lommeboken tåler og hvilken glede den skal gi deg. Skal det være en investering til klokke nummer to, en klokke du ønsker skal få den gode patinaen eller er det maskineriet du er interessert i?
Eller ønsker du deg rett og slett bare en råtøff klokke?

Vår anbefaling er å grave litt i historien og se litt på klokkemerkene som har vært ikoniske flaggbærere gjennom tidene.

Tissot Gentleman, en elegant og tidløs sportsklokke.

Tissot Gentleman Powermatic 80 Silicium 

Pris: 8.300,-.
Urverk: Powermatic 80.811
Størrelse: Bredde 40 mm, tykkelse 11,5 mm
Vanntetthet: 10 ATM

Den første klokken skal ofte være en klassisk modell med bredt bruksområde og aller helst ha mekanisk urverk. Tissot Gentleman er en forholdsvis ny klokke og ble introdusert i 2019. Likevel har den alt som skal til for å bli en fremtidig klassiker og en klokke man kan verdsette i mange år fremover. Den kommer både med skinnreim og med stållenke. Jeg vil anbefale den med lenke. Da får man en sporty og elegant klokke som kan brukes til alt. Klassisk kassestørrelse og god vanntetthet gjør at modellen passer like godt på stranden som til dressen. Inni tikker Tissots powermatic-verk som har en rekke fordeler. 80 timers gangreserve og balansefjær i silisium som er svært motstandsdyktig mot magnetisk stråling. Den har selvsagt ripefritt safirglass på oversiden, men også på undersiden slik at man får godt innsyn til mekanikken, noe som mange verdsetter.

 

Nomos Club Campus 38. Diskret, elegant og teknisk imponerende.

Nomos  Club Campus 38

Pris: 15.440,-
Urverk: Nomos Caliber Alpha, in house, manuelt opptrekk og 43 timers gangreserve
Størrelse: 38 mm
Vanntetthet: 10 ATM

Tar man steget opp fra Tissot, utvider utvalget seg betraktelig. Et av de meste spennende merkene man finner der er Nomos. Merket ble etablert i det tyske urmakeriets sentrum, Glasshütte, like etter Berlinmurens fall. De har siden oppstart vært bevisste på å gjøre mest mulig selv og er i dag det eneste fullverdige «manufacture» i sin prisklasse. (Manufacture er betegnelse på et urmerket som lager alle sine urverk selv). Dette har gjort Nomos til en liten juvel blant klokkeentusiaster. Club Campus er deres innstegsmodell, men også en av deres mest populære klokker.

 

The Longines Heritage Military. En annerledes klokke laget i begrenset opplag.

The Longines Heritage Military

Pris: 21.390 kr.
Urverk: Caliber L888, automatisk opptrekk og 64 timers gangreserve
Størrelse: 38,5 mm
Vanntetthet: 3 ATM

Longines er et av verdens  eldste og største urmerker og har holdt det gående siden 1832. De har alltid hatt fokus på høy kvalitet og fornuftig pris. De er ikke spesielt opptatt av trender og spektakulær design, men holdt seg til sin egen filosofi. Dette har gjort dem svært populære blant klokke-entusiastene. Nesten uansett hvilken Longines modell man velger, kan man være sikker på at den skal bli værende i kolleksjonen en god stund. Noen ganger blir de likevel trendy uten at de prøver på det. Reproduksjon av gamle klassikere er i vinden, men ingen har vært i gamet lenger enn Longines. De gjorde dette lenge før det ble en trend og få klokkemerker har like stor klassikerkolleksjon som dem. Heritage Military er svært tro mot sitt originale opphav. For å gjenskape originalens patina, er hver skive behandlet for hånd, slik at hver urskive blir unik.

De fleste ville nok begynt med Hydroconquest fra Longines. Det er en klassisk dykkerklokke med utvendig dreibar bezelring (ringen rundt urskiven). Men etter min mening er det ekstra gøy å finne en klokke som skiller seg ut og som man ikke ser så ofte. Husk at klokken skal bæres hver eneste dag og at det kun er din egen mening som egentlig teller.

 

Rado Captain Cook Bronse. Klassisk dykkerklokke med særpreg.

Rado Captain Cook Automatic Bronse

Pris: 28.800 kr.
Urverk: Automatisk opptrekk og 80 timers gangreserve
Størrelse: 42 mm
Vanntetthet: 30 ATM

Det finnes bronseklokker og det finnes vanvittig kule bronseklokker. Rado gjør det på sin egen måte. Kassen er belagt med et tynt lag gull, som forhindrer oksidering av bronsen. Dette belegget slites av etter hvert som klokken brukes og da starter bronsen sin oksidering. Hver klokke utvikler sin unike patina og klokken blir bare kulere og kulere.

Rado er i dag mest kjent for sine keramiske klokker. De begynte med keramikk på 80-tallet og har siden blitt mestere på feltet – og nesten dannet sin egen nisje. Mange har derfor glemt at Rado har holdt det gående siden 1917 og har lang tradisjon for klassiske ur. De siste årene har de fokusert på å ta tilbake denne tradisjonen og har introdusert en rekke nye modeller der Captain Cook har blitt den mest ikoniske. Captain Cook ble for første gang introdusert i 1962 og ble en umiddelbar suksess. Dagens modell finnes både i original størrelse på 37,5 mm, men også i en mer moderne størrelse på 42 mm. Utseendet er likevel minimalt forandret. Dette er en klassisk dykker med svært rene linjer. Kassen er relativt tynn, noe som gjør den svært anvendbar i alle anledninger. Velg tradisjonelt med stålmodellen, eller velg den i bronse om du ønsker noe utradisjonelt.

 

IWC Pilot’s Watch Spitfire. Et udødelig ikon.

IWC Pilot’s Watch Spitfire

Pris: 53.900 kr.
Urverk: Calibre 32110, in house, automatisk opptrekk og 72 timers gangreserve
Størrelse: 39 mm
Vanntetthet: 6 ATM

Har du et høyere budsjett, kan du ta steget inn i klokkenes elitedivisjon. Der finner du IWC. Urmakeriet fra Schaffhausen i Sveits er blant de få som har kunnskap og evne til å produsere avanserte varianter av evighetskalender, minute repeater og tourbillon. Opp gjennom historien har de utstyrt militære og sivile med klokker av svært høy kvalitet.

Når man er ny i gamet, er det ofte deres pilotserie som utmerker seg. Ingen klokkemerker er mer kjent for sine pilot-ur enn IWC. Disse urene kjennetegnes med enkelt utseende og overlegen lesbarhet, såkalte B-Uhr (Beobachtungsuhr/Observasjonsur). Hos IWC finnes det to absolutte ikoner: Big Pilot’s watch (Die Grosse Flieger Uhr) og Mark. Mark er direkte etterkommer etter klokkene som Royal Airforce brukte under andre verdenskrig. De hadde tolv leverandører av armbåndsur og disse betegnes i samlerkretser som «The dirty dozen». Av disse, er klokkene fra IWC og Jaeger LeCoultre blant de mest ettertraktede.

Spitfire tar opp tradisjonen fra Mark-serien og er et klassisk pilot-ur med tydelige visere og tallskive. Spitfire Automatic er en perfekt blanding av moderne og tradisjonelt. Inne i klokken sitter IWCs helt nye in-house-urverk, 32110, med hele 72 timers gangreserve. Modellen kommer med enten brun skinnreim eller grønn nato-rem.

 

Omega Globemaster Annual Calendar. En personlig favoritt.

Dette  er første del av en serie på tre blogginnlegg. Vi kommer til å gå nærmere inn i hvilke klokkemodeller det kan være lurt å ha i samlingen sin. Her vil vi ytre vår personlige og profesjonelle mening om hva som kan være lurt å tenke på når man dykker inn i urverkets verden. Fortsettelse følger. Vennlig hilsen Jørgen Otteren.

 

Husk at klokker først og fremst skal være gøy!

 

Otteren er sertifisert av